Lättbalk AB

Lättbalk ger lätt men stark konstruktion

Lättbalk ger lätt men stark konstruktion

Lättbalk ger lätt men stark konstruktionLättbalk ger lätt men stark konstruktionLättbalk ger lätt men stark konstruktion

Lättbalk och stålprofiler - Vårt gedigna sortiment

C-Profil

Gå direkt till sidan om C-balk

Varmförzinkad C-profil / C-balk i höjder från 100 till 400 mm och tjocklek från 1,5 till 3 mm.


U-Profil

Gå direkt till sidan om U-balk

Varmförzinkad U-profil / U-balk i höjder från 50 till 150 mm och tjocklek från 0,8 till 3 mm.

Z-Profil

Gå direkt till sidan om Z-balk

Varmförzinkad Z-profil / Z- balk i höjder från 100 till 400 mm och tjocklek från 1,5 till 3 mm.


L-Profil

Gå direkt till sidan om L-profiler

Varmförzinkad L-profil i höjder från 50 till 150 mm och tjocklek från 0.8 till 3 mm.

Omegaprofil

Gå direkt till sidan om Omegaprofiler

Varmförzinkad Omegaprofil / Omegabalk i höjder från 150 till 250 mm och tjocklek från 0,8 till 3 mm.

Varför lättbalk av galvaniserat stål?

För att lättbalk ger låg vikt och hög hållfasthet samtidigt som du sparar både tid och pengar samt utrustning då ingen extra anordning för tunga lyft krävs. 


Lättbalken ger oändliga möjligheter. Den låga vikten tillsammans med den höga hållfastheten gör lättbalk till det självklara valet för ert projekt. 


Användning av lättbalk säkerställer även ett smidigt montage. Spara både tid, pengar, utrustning och personal gentemot användning av traditionell tung stålbalk. 


Stålprofiler är tvärt emot träbalk helt fuktbeständigt, sväller inte och behåller alltid sin ursprungliga form, dessutom så behöver man aldrig oroa sig för mögel.


Vår lättbalk används med fördel till byggnation av fasader, tak, skiljeväggar, våningsplan, golvkonstruktioner och entresoler bland mycket annat.

Z-profil

Z-profil

Lättbalk och stålprofiler ger en överlägsen konstruktion

Stål - ett material som du kan lita på


Stål är ett material att räkna med, det är fuktbeständigt och drabbas av naturliga skäl aldrig av mögelangrepp. Lättbalk i stål varken krymper eller sväller och behåller sin styrka och form år efter år, ett underhållsfritt alternativ helt enkelt!  


Några av fördelarna med lättbalk i stål:

 

  • Lättbalk har en låg vikt
  • Snabbt montage
  • Flexibelt 
  • Sparar tid och pengar 
  • Effektiv logistik
  • Är överlägsen träbalk
  • Håller formen
  • Varmförzinkad 

Ett entresolbjälklag av lättbalk i stål

Ett entresolbjälklag av lättbalk i stål

Vi erbjuder prisvärd lättbalk

Vi erbjuder prisvärda lättbalkar i varmförzinkat material med låg egenvikt och hög styrka. Alltid snabb leverans samt god och personlig service! 


Hos oss finner ni prisvärd lättbalk i form av varmförzinkad (galvad) C-profil, Z-profil, U-profil, L-profil samt Omegaprofil i varierande dimensioner. Vi kan leverera balk i längder enligt era önskemål. Läs mer på respektive produktsida där ni även finner tekniska data för våra olika balktyper. Varmförzinkning sker i klass Z275 vilket motsvarar en zinktjocklek på cirka 20 μm.


Vi är gärna behjälpliga med att räkna ut vilken balkdimension just ni behöver enligt gällande belastningskrav samt tar gärna fram en ritning på er föredragna hålbild. 


Vi kan oftast hålla mycket korta leveranstider samtidigt som vi håller priserna nere. Kontakta oss med dina önskemål idag för ett lönsamt och varande samarbete! 

U-profil

U-profil

Specialprofiler efter era ritningar och önskemål

Vi hjälper till att ta fram anpassade profiler efter er specifikation om längd och tvärsnitt. Vi hjälper också till viss del till med hjälp gällande lastberäkning. Grundmaterialet till vår balk levereras i coils från kända skandinaviska och västeuropeiska tillverkare; metalltjockleken varierar från 0,5 till 3,2 mm, maximal profillängd är 12,36 m.

image8

Tillverkning av lättbalk sker via rullformning

Vår lättbalk tas fram via rullformning vilket är en tillverkningsmetod där plåt (från coils av stål) steg för steg viks i en följd av valspar tills dess att man åstadkommer det önskade profiltvärsnittet. Denna tillverkningsmetod säkerställer precisa toleranser samt möjliggör komplexa tvärsnitt och hög precision. Även hål och former stansas in i profilen för att exempelvis underlätta montaget av balkarna.


Vad är fördelarna med rullformning?

Med anledning av tillämpningsanpassade tvärsnitt samt integrerade funktioner som hål och exempelvis präglingar, ett högt utnyttjande av material med väldigt lite spill och höga hastigheter av produktion gör denna tillverkningsmetod till en mycket ekonomisk metod. Rullformning är även en skonsam tillverkningsmetod vilket innebär att risken för bildande av sprickor är väldigt låg. 


Rullformning som tillverkningsmetod av lättbalk

Rullformning som tillverkningsmetod av lättbalk

Lättbalk - Tekniska data och tabeller

Tekniska data för lättbalk

Vi har tagit fram data och tekniska tabeller som kan vara till god hjälp när ni önskar bestämma balkdimension, här finner ni alla nödvändiga mått, tvärsnittsdata och vikter med mera. Vill ni ha ytterligare hjälp med rådgivning eller beräkning gällande vilken balk som krävs i just ert projekt så är ni välkomna att kontakta oss via telefon eller e-post.

Klicka på "Hämta" nedan för att ta del av belastningsdata för lättbalk

C-profil tekniska data (pdf)

Hämta

U-profil tekniska data (pdf)

Hämta

Z-profil tekniska data (pdf)

Hämta

L-profil tekniska data (pdf)

Hämta

Omegaprofil tekniska data (pdf)

Hämta